top of page
gl.png
wijntips.png
Bandol Salettes.png

De variëteit van smaken, maakt de diepdonkere Bandol Salettes een levendige wijn. Een krachtige wijn, die volop zon heeft gehad, waardoor de laatrijpe mourvèdre druif in optimale conditie is, om een wijn af te leveren, die jaren kan/mag rijpen. Ook de bodem van kalksteen/kiezel laat zich duidelijk gelden. Wat blijft deze Bandol trouwens heerlijk lang hangen. Bramen, proef ik nu duidelijk, kers en ik meen ook ineens tabak aroma te ontwaren.  En ja hoor, (daar is-ie weer) een hint van vanille kon niet uitblijven na 18 maanden verplichte rijping op eik. Naast de mourvèdre bestaat de wijn voor 15% uit Grenache en voor 5% uit Cinsault. Ik weet niet of het aan de blend ligt, maar ik neem zelfs nog licht de geur van menthol waar.

BESTEL 'M HIER

LM T 1Fl.png

Le Masciare - TAURASI, DOCG (2012)

HERKOMST

Deze elegante krachtpatser met allure, wordt voor 100% gemaakt van aglianico druiven. Die groeien op, worden vertroeteld en met de hand geoogst in de heuvelachtige gemeente Paternopoli, zo’n zestig kilometer ten oosten van Napels. Daar bevinden zich de wijngaarden van Le Masciare, waarvan vier hectare bestemd is voor de aglianico, een thuisbasis die complexiteit garandeert van een prachtige wijn die lang bewaard kan worden. Doel van de makers is een authentieke wijn uit Campanië te produceren, van excellente klasse. Weinig wijn, van hoge kwaliteit, met een alcoholpercentage van 15%

OOGSTJAAR 2012

In 2012 was het in zowel Zuid- als Midden-Italië enorm droog. Omdat het ook nog eens ongekend warm was, begon de oogst vaak enkele dagen eerder dan normaal. Vooral in de wat hoger gelegen gebieden, is sprake van een goede oogst, met veel rijp fruit.

 

VINIFICATIE en RIJPING

Na de gisting in stalen vaten, een dag of 15, mag de wijn eerst 18 maanden rusten in roestvrijstalen tanks. Daarna volgt minstens 12 maanden rijping in Franse eikenhouten vaten. Voor verkoop volgt nog een jaar rijping op de fles.

 

SMAAK EN BELEVING

Vanaf het moment dat ik mijn neus in het glas steek is het duidelijk: Hier is iets bijzonders aan de hand. Dit is een prachtige complexe wijn. Dan de eerste slok. Ik voel een soort van euforie. Ik zit in een zonovergoten San Paulo stadion in Napoli en Maradonna komt het veld op. Met zijn fluwelen balbehandeling brengt hij ons in vervoering. Langzaam laat ik de wijn over mijn tong walsen. Na de kracht die gepaard gaat met finesse volgt de verfijning. Een schilderij van Caravaggio in de Pio Monte della Misericordia. Kunst in optima forma. Dan komt  het moment dat ik de wijn doorslik, maar mijn mond weet dat nog niet. Ik waan me gearmd met een jonge Claudia Cardinale in de baai van Napels, waar we een romantische zonsondergang aanschouwen. Oké, ik had ook kunnen zeggen, ik proef een geweldige, krachtige wijn met rood fruit, waaronder bramen, en een hint van vanille.  Een groen bos na een verkwikkende regenbui. Maar dat was een stuk saaier geweest. Nu doe ik meer recht aan de vele tijd die de makers in deze wijn staken en het geduld dat ze hadden om het op het juiste moment aan te bieden aan de liefhebbers, zoals ik.

druif taurais.png
Lees ook mijn blog: DE HAAR VAN MARADONNA
bottom of page