top of page
gl.png
wijntips.png

Krachtig elegant

De Sainte Cécille Rouge 2020  (AOC Costières de Nimes) die op deze site wordt aangeboden heeft een jaar in eikenhouten vaten gerijpt, die maar voor een derde deel uit nieuw (ongebruikt) hout mogen bestaan, om de optimale finesse uit de druiven te halen. Het geeft een lichte hint van vanille en flardjes kaneel. In de mond zorgt deze wijn voor een ware smaakexplosie: fruit, kruiden, zwarte peper en tanine. Het is een wijn die je perfect kunt drinken zonder erbij te eten, maar die ook geweldig past bij rood vlees of karaktervolle kazen en bij de bbq gaat deze Cécille ook hele hoge ogen gooien. Het mooie is, de makers raden aan de fles uit 2020 binnen vijf jaar te nuttigen. Meteen aanschaffen dus, en gewoon dezelfde dag openzetten om er daarna heerlijk van te genieten. Voor de liefhebber: de wijnstokken die de druiven voortbrengen zijn 35 jaar oud. In 2020 haalden de producenten, vader en zoon Castillion, de certificering voor biologische wijnbouw. Volledig duurzame productie dus bij dit zeer milieubewuste bedrijf. Om af te sluiten nog even naar de Mourvèdre. Wat een geweldige druif is dat. Heeft hitte nodig om goede tanines te produceren, de aanwezigheid van deze prachtige druif (had ik al Bandol gezegd?) is zeer goed waar te nemen in deze kruidige wijn, die veel zonuren kende. Een topper. NAAR DE SHOP

AANRADER: Le Masciare - TAURASI, DOCG (2012)

HERKOMST

Deze elegante krachtpatser met allure, wordt voor 100% gemaakt van aglianico druiven. Die groeien op, worden vertroeteld en met de hand geoogst in de heuvelachtige gemeente Paternopoli, zo’n zestig kilometer ten oosten van Napels. Daar bevinden zich de wijngaarden van Le Masciare, waarvan vier hectare bestemd is voor de aglianico, een thuisbasis die complexiteit garandeert van een prachtige wijn die lang bewaard kan worden. Doel van de makers is een authentieke wijn uit Campanië te produceren, van excellente klasse. Weinig wijn, van hoge kwaliteit, met een alcoholpercentage van 15%

OOGSTJAAR 2012

In 2012 was het in zowel Zuid- als Midden-Italië enorm droog. Omdat het ook nog eens ongekend warm was, begon de oogst vaak enkele dagen eerder dan normaal. Vooral in de wat hoger gelegen gebieden, is sprake van een goede oogst, met veel rijp fruit.

 

VINIFICATIE en RIJPING

Na de gisting in stalen vaten, een dag of 15, mag de wijn eerst 18 maanden rusten in roestvrijstalen tanks. Daarna volgt minstens 12 maanden rijping in Franse eikenhouten vaten. Voor verkoop volgt nog een jaar rijping op de fles.

 

SMAAK EN BELEVING

Vanaf het moment dat ik mijn neus in het glas steek is het duidelijk: Hier is iets bijzonders aan de hand. Dit is een prachtige complexe wijn. Dan de eerste slok. Ik voel een soort van euforie. Ik zit in een zonovergoten San Paulo stadion in Napoli en Maradonna komt het veld op. Met zijn fluwelen balbehandeling brengt hij ons in vervoering. Langzaam laat ik de wijn over mijn tong walsen. Na de kracht die gepaard gaat met finesse volgt de verfijning. Een schilderij van Caravaggio in de Pio Monte della Misericordia. Kunst in optima forma. Dan komt  het moment dat ik de wijn doorslik, maar mijn mond weet dat nog niet. Ik waan me gearmd met een jonge Claudia Cardinale in de baai van Napels, waar we een romantische zonsondergang aanschouwen. Oké, ik had ook kunnen zeggen, ik proef een geweldige, krachtige wijn met rood fruit, waaronder bramen, en een hint van vanille.  Een groen bos na een verkwikkende regenbui. Maar dat was een stuk saaier geweest. Nu doe ik meer recht aan de vele tijd die de makers in deze wijn staken en het geduld dat ze hadden om het op het juiste moment aan te bieden aan de liefhebbers, zoals ik.

LM T 1Fl.png
druif taurais.png
Lees ook mijn blog: DE HAAR VAN MARADONNA
bottom of page