top of page
  • Foto van schrijverPim

NAPOLI (1): DE HAAR VAN MARADONA

Bijgewerkt op: 3 nov. 2023

Het is februari 2014 in Napels. In je overhemd met opgekrulde mouwen rondlopen, dat werk. Ik ben nerveus. Ik sta op het punt een haar te ontmoeten. Niet zomaar een haar, een heilige haar. De Haar van Pluisje, Het Gouden ventje, Diego Armando Maradona.


Ik bevind mij in bar Nilo, hartje cenrtum. En het is eigenlijk een wonder dat ik het gevonden heb. Zelfs Napolitanen die geboren en getogen zijn in hun stad, weten lang niet altijd welk relikwie hier aan de muur hangt. Het belangrijkste momument van Napoli. Vergeet "De zeven werken van barmhartigheid" van Caravaggio, gniffel om de vondsten uit Pompeï, het paleis van Capodimonte, met werken van Rafaël en Bruegel, wat heb je er te zoeken? Nee, hier moet je zijn, hier hangt de haar van Maradona. Er omheen een waar altaar, met daaronder een A-4tje met een dreigende waarschuwing: Maak je een foto van de haar en neem je geen consumptie, dan dreigt er onheil van Bijbelse proporties, is de strekking. Nou ben ik wel even toe aan een versnapering, het is alweer 10.30 uur, dus ik laat een Spriz maken, Campari met Prosecco.

En dan moet het hoogtepunt van de dag nog komen, de wedstrijd Napoli - AC Milan, het debuut van Clarence Seedorf als coach van de ploeg uit Lombardije

Als ik mijn tweede glas bestel, meldt de aardige mevrouw achter de bar me dat de eigenaar die de haar te pakken kreeg, in mijn beleving heet hij Bruno, helaas niet aanwezig is. Ik trakteer haar op een espresso en dan barst ze zelf maar los: Bruno was als supporter meegereisd naar het Del'Alpi stadion in Turijn, voor de kraker Juve - Napoli. Na afloop van de wedstrijd moesten de Napolitanen, wachten tot ze het stadion uit mochten. Op enig moment werden ze hun vak uit geleid en liepen door een tunnel. En daar stond hij. De enige. De echte. De unieke. El Diego! Hij leunde met zijn hoofd tegen de muur en geconfronteerd met de supportersschare besloot hij het hazenpad te kiezen. En toen zag Bruno het gebeuren. Terwijl de heilige nummer 10 wegliep bleef een van zijn haren plakken aan de muur. Bruno haalde het cellofaantje om zijn pakje sigaretten los, en verpakte daar de haar in. Waar ik speciaal voor uit Nederland was gekomen. (Nou ja, in elk geval stond ik er naar te kijken). De mevrouw verontschuldigde zich nog, Bruno kon het verhaal zelf veel beter vertellen. Morgen zou hij er zeker zijn!


O ja, die wedstrijd. Clarence Seedorf was net begonnen als coach van AC Milan. Dit was zijn eerste uitwedstrijd. Ik meen dat hij de beschikking had over Balotelli en Honda. En hij had slecht geslapen. Omdat er onder zijn hotelkamerraam een compleet fanfare orkest de hele nacht door stond te toeteren. Je moet er maar van houden. Bij Napoli speelden o.a. Hamsik, ex-Feyenoorder Jonathan de Guzman en Gonzalo Higuain (ook een Argentijn). Die scoorde twee keer, mede daardoor werd de eindstand 3-1 voor Napoli. Daar konden Kaka, Poehpoeh en alle andere Milanezen, waaronder Urbi Emanuelson niets aan veranderen.

NB: de volgende dag ben ik nog even terug gegaan naar Bar Nilo, om te kijken of ik Bruno zelf nog kon spreken. Hij bleek net vertrokken. Ik had 'm op een haartje gemist...


BREAKING NEWS (lees verder onder de foto)


En met deze kleine uitsmijter, "op een haar na gemist" (ja, we lachen wat af op dit blog) leek de column een pakkende slotzin te hebben. Maar toen kwam er breaking news vanuit Napels. Van Iris de Brouwer. Zij is auteur van de Time to Momo reisgids van Napels, en heeft samen met Peppe Iodice de site www.localinnaples.com 

Je kunt hen benaderen als je een gids zoekt in Napels, maar op zich is de site ook een aanrader. Op het blog vind je bijvoorbeeld leuke tips, en op Facebook post Iris af en toe onderhoudende en interessante filmpjes uit de prachtige stad. 


Maar goed. Om te beginnen, Iris en Peppe kenden Bar Nilo. En dat was nog niet alles, ze kenden ook het verhaal van de 'Haar van Maradona'. Alleen, en dat is wel weer bijzonder, het verhaal dat Iris hoorde verschilde 100% van het verhaal dat mij verteld is. De vinder zou namelijk ooit in hetzelfde vliegtuig gezeten hebben als El Diego, en zou daar de haar van een vliegtuigstoel geplukt hebben! Consternatie alom!!! Hoe zit het nu?


HELP

Wat dan trouwens wel weer frappant was, ook Iris had begrepen dat de bewuste haar in het cellofaantje van sigarettenverpakking naar de bar was vervoerd. De eerlijke vinder rookt dus, dat is zeker. Maar ja, wat is nu de waarheid omtrent de haar? Of zijn er wellicht nog meer verhalen in omloop? Zo ja, dan hoor ik het graag. Mail je versie dan s.v.p. naar pim@vinifabrini.com  Dan hoef ik niet langer met mijn handen in het haar te zitten over dit buitengewone mysterie!


398 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page