top of page
  • Foto van schrijverPim

"Sogno di Pasta" in Haarlem: topkwaliteit uit heel Italië

Wie in Haarlem de sfeervolle zaak Sogno di Pasta aan de Zijlstraat 59 bezoekt, begint aan een ontdekkingsreis. De sympathieke eigenaar Patrick gidst je er langs vele delicatessen. Vanaf de Zwitserse grens tot aan Lecce, wijn, pasta, olijfolie, panini, salame, en veel meer, de producten komen overal vandaan. Ze hebben een gemeenschappelijke factor: de hoge kwaliteit. En soms zijn de lekkernijen zo verrassend, dat zelfs Italianen ze niet kennen.


Laten we eens beginnen bij de wijnen, je bent Vini Fabrini of niet. Wat meteen opvalt zijn de wijnen uit de regio Alto Adige. Zo vaak kom je ze niet tegen, flessen van de Cantina Tramin. Ook de regio Basilicata is vertegenwoordigd, en er zijn ook enkele Sardijnse wijnen voorradig. Ruime keus.


SPECIALE AANDACHT

Bij Sogno di Pasta kun je als je geen wijnkenner bent, maar toch een mooie wijn zoekt voor bij het eten prima terecht. Nero d'Avola, Sangiovese, Prosecco, de namen die de meeste mensen kennen, en dat in een prijsklasse van 6 -12 euro. Maar ook de bezoekers die wat speciaals zoeken worden op hun wenken bediend. Zelf viel ik voor de Piano del Cerro, Alglianico del Vulture. (Basilicata). Handmatig geoogste aglianico druiven, opgegroeid op vulkanische grond (en dat proef je), die 15 maanden rijpten op Frans eikenhout. Zo'n 16 euro, da's een prima prijs.

Verder kon ik de Sfursat 5 Stelle van Nicco Negri niet laten liggen. Vatgerijpt en een deel van de druiven is aan de lucht gedroogd, zoals we dat kennen van de Amarone (die uiteraard ook niet ontbreekt.) Een paar tientjes, maar dat geeft niets, zeker niet als je Patrick er gepassioneerd over hoort praten.


SPECIALITEITEN

Wat ik heel speciaal vond, en eigenlijk nog niet eerder ben tegengekomen in Nederland (maar dat kan aan mij liggen) zijn de "tranen van de ansjovis", Colatura di Alici di Cetara. Het is een smaakversterker die wordt gemaakt aan de Amalfikust. Ansjovis wordt ingemaakt in grote tonnen en geperst, het vocht dat eruit vloeit, de tranen, kun je bijvoorbeeld gebruiken bij pasta's, sauzen of schelpdieren.


PASTA

Als je zaak "Droom van Pasta" heet, mag je dus verwachten dat je het water uit de mond loopt, bij het zien van de collectie. Dat klopt. Zo nam ik zelf o.a. een doos Spaghetti alla Chitarra, van Filotea. Een spaghetti die iets ruwer is dan die die gladde meeldraden die de Appie en de Jumbo ons in de maag willen splitsen. Hiervoor wordt uitsluitend biologisch meel gebruikt. Ik nam daar een potje Ragú Storico alla Bolognese bij, Uit Bologna dus. Patrick adviseerde mij verder nog ook eens de Sugo al Tonno te proberen, zeg maar even tomatensaus met tonijn. Daar krijg je dus geen spijt van.


VAKANTIE

En dan moeten we het ook nog even over olijfolie hebben. Trapani, Foggia, Florence, Rome, olijfolie is er vanuit alle Italiaanse windrichtingen. Flesje meenemen en Patrick vertelt je welke olie je bij welk gerecht moet nemen , alvorens hij de fles vult.

Het is niet mijn bedoeling het complete assortiment van "Sogno di Pasta" te behandelen. Maar in deze zaak waan je je even in Italië, handig nu op vakantie gaan nog niet helemaal vanzelfsprekend is. Een aanrader dus, vanwege de prachtige producten en de eigenaar die nu zo'n jaar of vijf vol passie zijn winkel heeft uitgebouwd tot een stukje Italië in Haarlem!


392 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page