• Pim

CATANIA: Italiaanse toestanden (PODCAST)

Bijgewerkt op: 14 okt. 2020

Problemen zijn er ook in Italië om opgelost te worden. Al gaat de Italiaan daarbij iets minder voorzichtig te werk dan, pakweg, een Nederlander. Mijn bezoek aan Catania met goede vriend Bas de Griek, was daar weer een klassiek voorbeeld van. Voor wie geen zin heeft om te lezen, klik hieronder op link van de podcast, en zo'n 3 minuten later ben je omgeschoold tot Italiaanse probleemoplosser.


https://static.wixstatic.com/mp3/8aabe2_84744131b22d4562a8901a306ec7a197.wav


Hiernaast zie je het stadion van Catania, waar het verhaal (begin 2019) zich afspeelt. Kijk even goed naar de rijen mensen die er staan, en dit is dus tien minuten voor aanvang van de wedstrijd. In Nederland is de zaak dan reddeloos verloren. Maar in Italië gaat dat net even anders. Het viel al niet helemaal mee een kaartje te kopen voor Catania - Juve Stabia. Want het was een echte risicowedstrijd. Bij winst had Catania weer zicht op de koppositie in de serie C. Dus we konden alleen op de dag van de wedstrijd nog een ticket kopen in de buurt van het stadion. Nadat we 27 keer de weg hadden gevraagd, kwamen we terecht bij een tabaccheria, waar de tickets werden verkocht. Een aardige meneer riep steeds getallen. Na een kwartier begrepen we dat dat nummers waren van lootjes, die je bij hem kon krijgen/kopen. Met zo'n lootje mocht je naar binnen en kon je een biljet kopen, als die er nog waren. Geloof het of niet, zo'n 20 minuten voor aanvang van de wedstrijd begrepen we dit systeem en, hoera, we hadden een kaartje.


Wij opgewekt en licht nerveus naar het stadion. Hoe zou het Catania, de ploeg met een olifant als symbool vergaan? Nou, de hoop verging ons toen we de rijen mensen voor het stadion zagen staan. Een risicowedstrijd. Iedereen moest gefouilleerd worden. Zo'n tien minuten voor de aftrap rekenden we uit dat we als we heel veel geluk hadden, we wellicht net voor het eind van de tweede helft toegang zouden krijgen tot de tribune. Waarschijnlijk realiseerde de clubleiding zich dat ook. En dus werden passende maatregelen genomen. ALLE TOEGANGSPOORTEN WERDEN TEGELIJK OPEN GEZET. En in redelijk wandeltempo liepen we, ongehinderd naar onze stoelen, precies op tijd voor de aftrap.

Hier staat het nog 0 - 0, maar dat zou veranderen. Want gescoord werd er. Ook leerde ik veel nieuwe Italiaanse woorden. Stronza. Cazzo. Vaffanculo. Bastardi. Ik zal binnenkort eens opzoeken wat het allemaal betekent.


Belangrijker vind ik het prachtige uitzicht. Wanneer zit je nou in een stadion met de Etna op de achtergrond? Dat hebben we in Nederland niet. Ja, ooit hadden we de Wageningse Berg. Maar dat was meer een heuvel. Geen berg. Laat staan een vulkaan. Na afloop van de wedstrijd hebben we trouwens nog heerlijke lokale wijnen geproefd. De ober schreef op een placemat welke druiven er zoal voor gebruikt zijn. De moeite waard!


De podcast is ook te beluisteren via YOUTUBE


46 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven